progesszív web applikáció

PWA

A jövő technológiája már itt van: bemutatkozik a progresszív webalkalmazás

Mindset váltó, a 21. század gyorsaságához és komplex tartalomfogyasztási szokásaihoz igazított webes technológia. A progresszív webalkalmazás (PWA - progressive web application) egy olyan alkalmazás, amely a weben keresztül érhető el, de a natív applikációkhoz hasonló élményt nyújt a felhasználóknak. A PWA mögött meghúzódó ötlet igazából hihetetlenül egyszerű: olyan platformokon átívelő megoldás létrehozása, amely online és offline módban is működik, és zökkenőmentes felhasználói élményt nyújt a usereknek, illetve elköteleződést és pénzben is kifejezhető hasznot az “üzemeltetőknek”.

A PWA előnyei

Gyors, hogy élmény legyen a böngészés

Elfelejthetjük a hosszas, akadozó oldalbetöltődést, nem túlzás azt állítani, hogy igazi élmény egy PWA használata. Mindegy, hogy laptopon vagy mobilon vásárolunk, netán egy üzletben egy kiosk felületén böngészünk, a progresszív webalkalmazás a különböző hálózati körülmények között is egyformán jól működik.

Konverziónövelés

Ahogy említettük, a felhasználók élvezhetik az oldal gyorsaságát, a megbízhatóságát, telepíthetik telefonjukra az alkalmazást és kihasználhatják a natív appok előnyeit is. Ugyanakkor fontos az üzleti hatásainak megértése is. A fentiek tükrében a felhasználók több időt töltenek oldalainkon, csökken a visszalépések aránya, javulnak a konverziós arányok, ráadásul több a visszatérő látogató is.

PWA reszponzivitás

Reszponzív, de nem akárhogy

A mai világban már alapelvárás, hogy weboldalunk egyaránt jól nézzen ki és használható legyen desktopon, mobilon vagy éppen tableten. De hogy ugyanolyan élmény legyen egy kioszkban, vagy egy okostévé nagy képernyőjén az már más kérdés. A PWA esetében elkerülhető, hogy különféle platformokra kelljen lefejlesztenünk ugyanazt a site-ot, sőt, akár a mobil applikációk is kiválthatóak vele.

felhaszálói élmény

Magával ragadó felhasználói élmény

A PWA egy új világot hoz el, melyben a gyorsaság alapvetés, lehetővé válik a geolokáció lekérdezése, a push notification-ök és a kezdőképernyő ikonjai a natív alkalmazásokkal is könnyedén felveszik a versenyt. A közelmúltig csak a platformspecifikus alkalmazások voltak ezekre képesek. Sok esetben nem is vesszük észre, hogy egy alkalmazás PWA alapú vagy natív, ha csak nem azért realizáljuk, mert hihetetlenül gyors, azonnali reagálású minden esetben.

PWA biztonság

Biztonságos és megbízható

A progesszív webalkalmazásnak már a felépítése is garantálja a biztonságot. Mivel a frontend és a backend réteg teljesen elkülönül egymástól, azaz a megjelenést és a tartalmakat nem közvetlenül a webshop motorja szolgálja ki, hanem API-n keresztül csatlakozik a backendhez, így ha a háttérszolgáltatás valamiért leáll (például egy erősebb terhelés éri az oldalt), ez a frontend felületet nem érinti.

PWA telepíthető eszközök

Telepíthető különféle eszközökre

A PWA-k egyik hatalmas előnye, hogy nem csak a böngészőből érhetőek el, hanem lehetőség van a különböző eszközre való telepítésükre, így olyan érzést keltenek, mintha annak az eszköznek a részei lennének, amelyre telepítették őket. Ezek után pedig új képességek nyílnak meg mind az üzemeltető, mind a felhasználók előtt. Ne felejtsünk el egy nagyon fontos érvet: amikor egy progresszív webalkalmazást nem egy böngészőben, hanem egy önálló alkalmazásként kezdenek el használni, átalakul a felhasználók gondolkodásmódja és interakciója.

PWA evolúció

Fejlesztési (r)evolúció

Ne felejtsük el az egyik legnagyobb előnyét a progresszív webalkalmazásnak: egy kód bázissal szolgál ki minden platformot, ahelyett hogy egy weboldal mellett egy teljesen külön alkalmazást fejleszteni és üzemeltetni kelljen. A hagyományos módszerekhez képest az is újdonság, hogy a PWA több háttéralkalmazáshoz biztosít hozzáférést, jöhet egy egységes frontend alkalmazásba adat például egy webshopból, cms-ből, crm-ből, bármilyen third party szoftverből egyszerre.

Az e-kereskedelem modernizálásának nem a progresszív webalkalmazás az egyetlen módja, de kétségkívül ez a legkényelmesebb, hiszen a szétválasztott backend és frontend ‘headless’ megoldás, valamint a jól párosított technológia erőteljes kombinációvá teszi a ROI-k és a konverziók világában. A jövő már elkezdődött…

 

3 jel, ami arra utal, hogy érdemes a progesszív webalakalmazás irányába elmozdulni

1. Lassú oldalbetöltődés

A mai felgyorsult világban a tartalomfogyasztási szokásaink is felgyorsultak. A weboldalak egyik legrosszabb tulajdonsága, ha lassan töltődik be, hiszen minél hosszabb a betöltési idő, annál biztosabb az esélye, hogy elveszítjük látogatóinkat, elhagyott kosarakat eredményez a lassúság, illetve nem utolsó sorban oldalunk pozíciót veszít a keresési rangsorban. A Pingdom javaslata szerint egy oldal betöltődése ideális esetben kevesebb, mint 2 másodperc alatt történik, a Contentful pedig a négy másodperces vagy annál hosszabb betöltési időt rosszul optimalizált webhelynek tekinti. Ha gyorsabb megoldásra, valódi felhasználói élményre vágyunk, akkor itt az idő, PWA-ra fel!

2. Rugalmatlan weboldal

Ha úgy érezzük, hogy elképzeléseinknek gátat szabnak a technológiai korlátok, a dobozos megoldások már túl sablonosak ahhoz, hogy kifejezzük márkánk és imidzsünk lényegét, akkor a legfőbb ideje elgondolkodni a progresszív alkalmazáson. Ebben az esetben nem kell aggódni, hogy a túl sok kép lelassítja a weboldalt. Akkor is a PWA-t ajánljuk, ha a megjelenésbe is gyakrabban bele szeretnénk nyúlni hosszas fejlesztések nélkül.

3. Ha komplex megoldásaink gúzsba kötnek

A modern kereskedelem egyik kihívása, hogy a komplexitás egy idő után kezd teherré válni, gúzsba köti fejlődési lehetőségeinket. A progresszív megközelítéssel, azonban megtörjük a jól ismert monolitikus platformokat és ezáltal új utak nyílnak meg a fejlődés terén. A backend és a frontend felület szétválasztásával egyidejűleg egy mindset váltás is szükséges, nem csak a desktop megjelenésben gondolkodhatunk, feltárul előttünk a mobil applikációk valamint, az üzletekben, kiállítóterekben használatos kioskok világa.

KÍVÁNCSI VAGY A PWA TUDÁSÁRA?

Kollégáink demózzák neked az OANDER PWA-t, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat