webergonomia

Ergonómiai tervezés

Az ergonómiai tervezés döntések sorozata. Mit mutassunk meg egy képernyőn és mit rejtsünk el? Hogyan lehet egyszerűbbé tenni egy funkciót? Miként fókuszáljuk a felhasználó figyelmét egy adott irányba?

A drótvázak (wireframe-ek) gyakorlatilag a készülő webes alkalmazás felületek szabásmintái. A wireframe tervkészlet célja, hogy még a design tervezés és fejlesztés előtt bemutassák, milyen lesz a készülő oldal, és segítsenek átgondolni annak ergonómiai kialakítását, felépítését, tartalmát. A drótvázak kialakítása egy felfedezőút; e nélkül design kivitelezésbe fogni olyan, mintha házat építenénk tervrajzok nélkül.

User journey és drótváz tervek

A webes felületek tervezése sosem a felhasználói felület dizájnjával kezdődik. A tervezés ott indul, hogy átgondoljuk, mit fognak tenni a website-on a látogatók, hogyan viselkednek, azonosítjuk a feladataikat, igényeiket, kattintásról kattintásra megtervezzük a használat módját.

Miként épüljön fel egy funkció kezelőfelületei, komponensei? Biztosan feltétlen szükség van mindenre, amit eredetileg a képernyőre terveztünk? Ezekhez a döntésekhez drótváz terveket használunk, amelyek a felhasználói felület legelső kézzelfogható vizuális tervei. Folyamatos egyszerűsítéssel érjük el azt a letisztultságot és használhatóságot, amit keresünk.

Ahogy a magas szintű vázlatrajzainkat elkezdjük „kicsomagolni” drótvázak formájában, a tervek egyre részletgazdagabbá válnak, a felhasználói élmény pedig kezd napvilágot látni. Az ergonómiai tervezés fő produktuma egy minden layout-ra kiterjedő, teljes wireframe tervkészlet, amelyet a designereink és fejlesztőink fognak valós, működő funkciókkal felöltöztetni.

Oander wiraframe tervek

Wireframe terv minták

A wireframe tervek tartalmazzák a portál valamennyi oldaltípusának összes állapotát, és egyértelműen orientálják a későbbi látványtervek elkészítését. Több eszközre és képernyőméretre optimalizált projekteknél a wireframe tervezés során különösen fontos, hogy a felületek valamennyi reszponzív állapotát gondosan kialakítsuk, mielőtt a design tervezésre kerül sor. A drótvázakat a könnyebb értelmezhetőség céljából jellemzően HTML prototípusok formájában prezentáljuk az ügyfeleinknek. Ezek elfogadását követően kezdődik a felületek grafikai kidolgozása, amely minden esetben a wireframe-ekben meghatározott ergonómiai döntésekhez illeszkedik.

user interface design

Miért nélkülözhetetlen a drótváz tervezés?

Mert költséghatékonnyá teszi a tervezést

A wireframe tervek gyorsan összeállíthatók, könnyen módosíthatók és rengeteg elrendezés-variáció kipróbálható rajtuk anélkül, hogy a jóval több időt felemésztő design tervezéssel kezdenénk a munkát. A wireframek segítségével a design tervezés már egy végleges, elfogadott oldalterv alapján kezdődik meg, így rengeteg költséges designmódosítási munkaóra spórolható meg velük.

Mert egyértelműen orientálja a látványtervezést

A designernek a könnyen értelmezhető tervrajzok nyomán haladva, a művészi igényű látvány kialakítására kell koncentrálnia az üzleti szempontú kérdések kitalálása helyett. Ha a designer wireframe alapján dolgozik, a megrendelő biztos lehet benne, hogy a site felépítése és elrendezése az általa elfogadott szempontok szerint történik majd.

Mert orientálja a fejlesztőket,

akik még a tervezési szakaszban visszajelzéseket tudnak adni egy-egy funkció, alkalmazás vagy szolgáltatás működőképességéről és a kivitelezés költségeiről. Így elkerülhető az a csapda, hogy a designer megtervez valamit, amiről később kiderül, hogy nem célszerű lefejleszteni, vagy nem fér bele a projekt költségkeretébe. Ezzel csökken az időbeli és pénzbeli túlfutás lehetősége.

Mert bevonja a megrendelőt a tervezésbe

A wireframe tervek még nem kész design tervek, de kellően részletesek ahhoz, hogy akár laikus szemmel is meg lehessen ítélni és jóvá lehessen hagyni azokat. A wireframe tervezés gyorsasága lehetővé teszi, hogy a megrendelő aktív résztvevő legyen a site terveinek kialakításában, így a készülő termék minden „szegletét” ismerni fogja.

Hol és mikor alkalmazzuk?

  • Az ergonómiai tervezés mindig a design kialakítása előtt történik.
  • Fő eredménye a wireframe tervkészlet és a HTML prototípus, amelyek orientálják a későbbi látványtervezést.
  • A drótvázakat tervezési termékműhely találkozókon prezentáljuk és vitatjuk meg ügyfeleinkkel.
  • Az ergonómiai tervezés célja, hogy pontosan kialakítsuk a portál felhasználói élményét és üzleti logikáját még a megvalósítás előtt.