Composable Commerce

Moduláris megközelítés, ahol a legjobb építőelemek szabad kombinációjával alakítjuk ki az e-kereskedelmi szolgáltatásainkat

Mi is az a composable commerce? Egyre ritkább, hogy egyetlen platform vagy technológiai megoldás önmagában ki tudja elégíteni egy komplex e-kereskedelmi üzletág összes egyedi igényét. Ehelyett célszerűbb minél több kész elemből dolgoznunk és minden funkcióra a számunkra legjobb megoldást választanunk.

Egy új gondolkodásmód az e-kereskedelmi fejlesztésekben

 

A monumentálisra nőtt webáruházakról egyre gyakrabban derül ki, hogy blokkolják és lassítják az üzleti növekedést.

Mára már meghaladottá vált az a megközelítés, hogy az e-kereskedelmi ökoszisztémánkat egyetlen platformon sikeresen fel tudjuk építeni. Egyrészt a komplexitás növekedésével egyre kisebb a valószínűsége, hogy az igényelt szolgáltatásokat, funkciókat egyetlen webáruház motorból ki tudjuk majd nyerni. Másrészt ez a felfogás a műszaki tartalom bővülésével olyan monolitikus rendszereket eredményez, amelyek óriásira híznak, egyre nehezebben fejleszthetők, karbantartásuk nagy összegeket emészt fel és könnyen elromlanak.

Az elmúlt évek látványosan megmutatták, hogy azok a kereskedők, akik gyorsan tudnak reagálni az előre nem látható körülményekre, előnyben vannak. Ezért aztán azok a vállalatok, amelyek az e-kereskedelmi üzletáguk működtetésében gyorsaságra, innovációra, rugalmasságra és skálázhatóságra vágynak, előszeretettel fordulnak a modern headless és microservice alapú megoldásokhoz, amelyek – ha jól használjuk őket – composable architektúrát eredményeznek. De mit is jelent ez? Azt, hogy egy mindent tudó óriás rendszer helyett megpróbálunk minél több kész elemből dolgozni, és minden funkcióra a számunkra legjobb megoldást választjuk ki. A composable architektúra lehetővé teszi, hogy az üzleti igényeinket a legjobb minőségű funkciókra és eszközökre építsük anélkül, hogy egyetlen platform kötöttségeihez vagy éppen elérhető bővítményeihez kötnénk magunkat.

composable commerce
2023-ra a composable megközelítést alkalmazó vállalatok átlagosan 80%-kal gyorsabban lesznek képesek új funkciókat bevezetni a versenytársaiknál! Tervezzük meg nálatok is!

Monolit svájci bicska helyett “összelegózott” architektúra

 

Composable commerce architektúrában az ökoszisztéma minél kisebb, független komponensekből épül fel, amelyeket megfelelően kombinálva teljes rendszerré alakíthatunk. Ehhez a webáruházat felbontjuk önállóan értelmezhető üzleti csomagokra (pl. kosár folyamat, katalógus, CMS funkciók, árkezelés, kedvezménykezelés) és minden szolgáltatásra a legjobb elérhető megoldást vezetjük be. Valamennyi csomag a fejlesztendő termék egy-egy funkció csoportja, amelyek jellemzően harmadik felektől származó applikációkat jelentenek. Nem egyetlen, mindent magába foglaló kereskedelmi rendszert állítunk hadrendbe tehát (merthogy ilyen nem létezik), hanem több alkalmazást integrálunk egymással össze. Egy ilyen architektúra nagyfokú rugalmasságot és skálázhatóságot biztosít és kifejezetten ideális akkor, ha gyakran szeretnénk új funkciókat a rendszerbe építeni. Az így összeállított szoftver előnye abban áll, hogy minden egyes üzleti funkcióban a számunkra legjobb, az igényeinkhez leginkább passzoló komponenst használjuk.

 

A composable commerce legfontosabb előnyei

Gyorsabb innováció

Egy adott üzleti igényt több, a legjobb szolgáltatás kombinálásával elégítjük ki, az egyes funkciókat pedig gyorsabban tudjuk leszállítani. Így gyorsabban reagálhatunk a piac esetleges változásaira.

tervezés

Agilitás

Könnyebben adhatunk hozzá vagy cserélhetünk le alkalmazásokat abban az esetben, ha felfut vagy változik az üzleti tevékenységünk anélkül, hogy ez negatív hatással lenne a digitális kereskedelmi környezetünk többi részére. 

Igazodás a változó követelményekhez

Jövőálló architektúra

A rendszerünk jövőbiztos lesz, hiszen az egyes elemei nincsenek egybegyúrva, csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. A már beépített alkalmazások esetleges későbbi cseréje így sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb.

biztonság ikon

Stabilitás, hibatűrés

Composable commerce architektúrában egy komponens meghibásodása nem befolyásolja az egész webáruház működését és jóval kisebb eséllyel eredményez a rendszer egészét megbénító anomáliát.

 

Nem kell előre megtervezni az egész projektet

Nagyobb egyediség

Kész építőkockák használatával egy magas fokon testreszabott funkció arzenált kapunk, amivel egyedi szolgáltatást nyújthatunk a vásárlóinknak – anélkül, hogy költséges egyedi rendszert fejlesztenénk.

automatizálás ikon

Skálázhatóság

Az e-kereskedelemben vannak olyan csúcsszezonok, amik a monolit webáruházakat gyakran nehézségek elé állítják. A composable architektúra SaaS-megoldások bevezetésével ezen jelentősen könnyít, az egyes alkalmazások pedig egymástól függetlenül skálázhatóak.