Így lesznek webshopokból e-kereskedelmi aggregátorok
Esettanulmány

Így lesznek webshopokból e-kereskedelmi aggregátorok

A projekt háttere

Csapatunk több éve aktívan foglalkozik Magento alapú webáruházak fejlesztésével, amelyek során számtalan webáruházat készítettünk KKV-k és nagyvállalatok számára egyaránt. A Magento e-kereskedelmi rendszerek biztosítják mindazt a skálázhatóságot, rugalmasságot és funkciókészletet, amellyel a legkülönbözőbb webáruházak versenyképesek lehetnek és tartós üzleti növekedést tudnak elérni. 2013-ban az OANDER Media egy nagyszabású szoftverfejlesztési projektbe kezdett, amelynek célkitűzése az volt, hogy a Magento webáruházakat e-kereskedelmi aggregátor portálokká alakítsa. Több mint egy éves tervezés és fejlesztés gyümölcse az Oander Dropshipping modul, amely lehetővé teszi, hogy egy adott Magento webáruház számtalan más webshop és kereskedő termékeit közvetítse, önmagát pedig az értékláncban megkerülhetetlen elosztó központtá tegye. A dropshipping üzleti modellt az alábbi ábra szemlélteti.

Dropshipping modul Magento webáruházakba

Az Oander Dropshipping főbb funkciói

A több ezer munkaórás fejlesztésünk eredményeképp létrejött modul olyan kereskedelmi funkciókkal bővíti el a Magento keretrendszert, amely lehetővé teszi, hogy szerződött kereskedő partnerek saját profil felületeken tölthessék fel tömegesen termékeiket. A feltöltött termékek közül a frontend felhasználók, elkülönülten, kereskedőre bontottan tudnak választani, majd rendelni. Az elkészült rendelések rendelési tételeit automatikusan továbbítja a rendszer annak a kereskedőnek, akihez a termék tartozik. Így minden kereskedő csak az általa feltöltött termékek eladásairól értesül, amelyeket saját maga, a dropshipping oldal üzemeltetőjén kívül szolgál ki. A dropshipping rendszer jutalékot számol minden rendelés után, amit számla tételbe összevontan jelenít meg az eladók számára fizetési állapot megjelölésével.

A dropshipping rendszerben kezelt termékek megjelenítése a Magento alapú webáruházban történik az alap katalógus funkció keretein belül. Tehát minden dropshipping elszámolásban kezelt termék a webshopban megjelenő termékekhez hasonlóan látszik a felületeken. A felhasználók csak annyit észlelnek ebből, hogy a termékeknél elérhető egy kereskedő információ is, valamint kosár és pénztár oldalon kereskedőre bontva látják a szállítási megoldásokat és díjaikat, valamint a rendelés visszaigazoló e-mailek is bontottan érkeznek.

A dropshipping modul felületi logikája

Az Oander Dropshipping az egyik legkomplexebb funkcionális kiegészítés, amely a Magento webáruházakhoz készült a hazai piacon és a környező régióban. Jól érzékelteti ezt, hogy a fejlesztés során mélyen bele kellett nyúlnunk a Magento sztenderd felületeibe. A felhasználók (látogatók és adminisztrátorok) számára az Oander Dropshipping három leglátványosabb felülete a következő.

Felhasználói (vásárlói) oldalak – A dropshipping logika nyomán a Magento azon felületei, amelyekkel a felhasználók találkoznak (pl. termékoldalak, kosár, pénztár, visszaigazoló layout-ok) jelentősen módosultak és extra információtartalommal egészültek ki. Azáltal, hogy egy Magento webshop nemcsak egy forgalmazó, de számtalan kereskedő termékeit értékesíti aggregáltan, a felhasználói felületen megjelenő információk és navigációs útvonalak alapos újragondolását igényelte.

Eladói központ – Az Oander Dropshipping fejlett eladói központja révén a webáruházon belül az üzemeltető kereskedelmi partnerei olyan szabadon és kényelmesen adminisztrálhatják termékkínálatukat, mint saját webáruházukban. A partnerek itt végzik el többek közt az alábbi műveleteket:

 • Eladásra kínált termékek kezelése, feltöltése és szerkesztése
 • Termékek tömeges importálása
 • Termékkínálat kategorizálása a Shopping.hu-n
 • Rendelések áttekintése, státusza és kezelése
 • Termékek kiemelési lehetőségeinek megrendelése és beállítása
 • Jutalék elszámolási rendszer és egyenleg áttekintés
 • Kereskedéshez szükséges beállítások kezelése
 • Saját kereskedői oldal kialakítása, márkájuk bemutató felületeinek szerkesztése

Az eladói központ néhány felülete az Oander Dropshipping modult használó Shopping.hu webáruházban:

Oander Dropshipping modul

Magento adminisztrációs felület kiegészítések – Mindez a funkcionalitás azt is igényelte, hogy a Magento alap adminisztrációs felületét jelentősen bővítsük olyan funkciókkal, amelyek lehetővé teszik a dropshipping alapú webáruház üzemeltetőinek az üzleti modellel járó folyamatok és beálltások könnyű kezelését.

Fejlesztési követelmények és kihívások

Tekintve, hogy a dropshipping modellben működő aggregátor szerepkör mellett egy webáruház lényegesen több terméket és intenzívebb kereskedelmi folyamatokat szolgál ki, mint egy önmagában álló webshop, a projekt során többek között az alábbi kihívásoknak kellett megfelelnie fejlesztésünknek:

 • Naponta több tucat termékimport (teljes, akár néhány ezer termékből álló eladói terméklista) ütemezett futtatása.
 • Több száz különálló eladó párhuzamos kezelése egyazon webáruházon belül
 • Potenciálisan többszázezer termék kezelése egyazon modulon belül
 • A nyílt forráskódú Magento webshop-motorhoz való tökéletes és hibamentes illeszkedés
 • Kellő szerverkapacitás mellett gyors válaszidők, a lényegesen komplexebbé váló backend PHP folyamatok megvalósítása érezhető lassulás nélkül

Eredmények

Az Oander Dropshipping modul 2013 végén indult el, első körben az általunk fejlesztett Ujjé.hu webáruház mögött, majd rá nemsokára a Shopping.hu divatportál kiegészítéseként. Dropshipping fejlesztésünkből folyamatosan készülnek az újabb verziók és szoftverelágazások, amelyeket 2014-ben több nagyobb webáruházban is bevezetünk.

Ujjé.hu webáruház Oander Dropshipping

Az Ujjé.hu webáruház, amely mögött már ugyancsak az Oander Dropshipping fut