Így készült a Sandbury ajándéktárgy webáruház
Esettanulmány

Így készült a Sandbury ajándéktárgy webáruház

Az ügyfél

sandbury webáruház készítésA Sandbury lakberendezési és ajándéktárgy webáruház alapítói 2013 nyarán keresték meg csapatunkat egy frissen piacra lépő webshop megtervezésével és fejlesztésével. Az ügyfél mindenképpen nyílt forráskódú alapokon képzelte el a fejlesztést, és üzleti igényei megvalósítására a Magento ideális választás volt. A Sandbury remek példája annak, hogyan lehet gondos tervezéssel és egy igényes, körültekintő ügyféllel remek webáruházakat készíteni költséghatékonyan és eredményesen.

A projekt háttere

Az elmúlt években az ajándéktárgy és lakberendezési termékek forgalmazása valósággal átköltözött az internetre. Gombamód szaporodnak a design termékek értékesítéssel foglalkozó shopok, aggregátor oldalak, illetve ezeket a termékeket bemutató blogok. Ezt a trendet csak erősítette, hogy a nyílt forráskódú technológiák elterjedése révén azok a kézművesek, iparművészek és designerek, akik korábban nehezen jutottak felvevőpiachoz, az interneten önállóan meg tudtak jelenni termékeikkel. A kínálat hatalmas. Ebben a közegben felértékelődik azoknak a vállalatoknak a jelentősége, amelyek a kereskedelmi értékláncban a szakértői kiválasztás és előszűrés révén hozzáadott értéket adnak a vásárlóiknak.

A Sandbury alapítói – akik maguk is évtizedes múlttal rendelkeznek sikeres webes vállalatok felvirágoztatásában – azzal a küldetéssel léptek piacra, hogy szakértői szemmel kiválasztják a legjobb termékeket, piaci hozzáértéssel eladhatóvá teszik őket és mindezt becsomagolják egy barátságos arculatba, gördülékeny vásárlási élménybe.

A kihívás

Az ügyféllel való találkozásunkkor a portál funkciói, arculata és jellege még csak koncepció formájában létezett, így a munkát a Magento nyújtotta lehetőségek és a kiegészítő modulok szinte végtelen tárházának átbeszélésével kezdtük. Rövid idő alatt világossá vált, hogy a site folyamatos fejlesztést igényel, a termékkoncepció pedig lépésekben történő optimalizációt és bővítést von maga után. A portál tervezése során az alábbi fő követelményeket rögzítettük a készülő webshoppal kapcsolatban:

  • Igényes női célcsoportnak megfelelő arculati világ
  • Könnyen áttekinthető site ergonómia, barátságos hangulat és felhasználói élmény
  • Olyan technológiai alap, amely szállítótól függetlenül bármikor gyors továbbfejleszthetőséget von maga után (moduláris felépítés, stabil nemzetközi fejlesztői közösség, a funkcionális kiegészítések megvalósíthatóak legyenek a portal engine forráskódjának módosítása nélkül)
  • Erős vásárlói csoportkezelési, promóciós és árszabályozási lehetőségek
  • Jó terhelhetőség, stabil üzemeltetési háttér
  • Magas fokú keresőoptimalizáltság
  • Későbbiekben egyéb külső rendszerekkel, vállalatirányítási szoftverekkel való integráció lehetősége
  • Gyors projektmegvalósítás, ugyanis a webáruháznak működnie kellett a 2013-as karácsonyi szezon előtt kellő piacra vezetési idővel.

A megoldás

A projekt gyors megvalósítását nagyban segítette, hogy az Oander rendelkezik olyan Magento alapsablonokkal és saját fejlesztésű modulokkal, amelyeket testre szabva költséghatékonyan lehet egyedi webáruházakat létrehozni egy adott frontend struktúra grafikai továbbgondolásával. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy a projekt UX tervezési munkái felgyorsuljanak: adottak voltak azok az ergonómiai keretek, amelyekben az arculattervezés és felületi design tervezés el tudott indulni, miközben a projekt költségvetését hasznos funkciók, bővítmények megvalósítására tudtuk fókuszálni. A fejlesztés során olyan funkciók kerültek előtérbe, amelyek a webshop tanácsadói vonalát és a kellemes vásárlási élményt erősítik – ilyen például az interaktív lookbook, a tartalmi ajánló blokkok vagy az egyszerűsített checkout felületek. Mindenképpen kiemelendő, hogy a Sandbury rendkívül gondos ügyfélnek bizonyult: jó minőségű saját termékanyaggal, igényes tartalmakkal, saját készítésű image és szett fotókkal és legfőképp kellő stratégiai átgondoltsággal készültek az indulásra. A Sandbury – hasonlóan minden komoly webes projekthez – folyamatosan fejlődik, új funkciókkal gazdagodik, így nemcsak a remek termékkínálat, de a hazai webáruházak számára iránymutató ötletes megoldások miatt is érdemes időről időre fellátogatni az oldalra.

Sandbury webáruház UX és UI tervezés