Cassiopeia Safari portál
Esettanulmány

Cassiopeia Safari portál

Az ügyfél

Cassiopeia Safari weboldal készítés

Ügyfelünk, a Red Sea Boats Holidays Kft. a Magyarországon működő hajós és búvár utazási irodák piacvezető szereplője. Az utazási iroda nemzetközi szinten értékesít csoportos élménytúrákat egzotikus helyszíneken, saját hajóflottájára és külföldi szakembergárdájára építve. A nemzetközi jelenlét megkövetelte egy modern, látványos online jelenlét kialakítását, amely elősegíti a túrák értékesítését és szervezését is. Az utazási iroda 2012 tavaszán fordult az OANDER Media-hoz azzal a feladattal, hogy dolgozzuk ki online megjelenésük koncepcióját, majd ez alapján készítsünk számukra egy teljesen újragondolt portált.

A kihívás

A projektet egy alapos konkurenciavizsgálattal kezdtük, amelyből kiderült, hogy nemcsak Magyarországon, de régiós szinten is valamennyi hasonló utazási iroda igen elmaradott online felületekkel rendelkezik. Így adódott a lehetőség, hogy iparági szinten olyan kiemelkedő webes megjelenést alkossunk, amely példaértékű lesz a szolgáltatási kategória számára. Az ügyfelek visszajelzései és a tulajdonosokkal folytatott interjúk alapján kiderült, hogy a Red Sea Boats Holidays által szervezett prémium búvárszafarik megrendelése előtt az utazók komoly vizsgálódást és utánajárást végeznek. Így a fejlesztés követelményévé vált, hogy a portálnak nemcsak látványosnak, inspiratívnak kellett lennie, hanem az érdeklődés felkeltésén túl szinte minden felmerülő kérdésre válasszal kell szolgálnia a búvárok számára. Ez egyben lehetőséget teremtett az utazási iroda ügyfélszolgálati feladatainak mérséklésére is.

Ügyfelünk korábbi webes jelenléte révén igen komoly tartalmi hátteret bocsátott a rendelkezésünkre. Mind szakmai tudásanyag, mind interaktív magazintartalmak tekintetében nagy mennyiségű tartalmat kellett az új oldalon kiszerelnünk, így egy olyan portálmotorra volt szükség, amellyel az oldal szerkesztői gyorsan és kényelmesen tudják frissíteni a legkülönbözőbb bejegyzés-típusokat. Ehhez egy felhasználóbarát, ergonómikus tartalom-adminisztrációs rendszerre volt szükség.

Az utazási iroda profi fotós háttérrel is rendelkezik, így hétről hétre nagyon színvonalas képanyag és videós tartalom keletkezik a túráik során. Ez egyfelől kellemes mozgásteret, jó alapanyagot szolgáltatott a grafikai tervezéshez, ugyanakkor megkövetelte, hogy a portálmotor alkalmas legyen az interaktív tartalmak, nagyméretű képanyagok és multimédia állományok gyors kiszolgálására, szerkesztésére.

Hasonlóan fontos követelmény volt az is, hogy mivel a gyorsan frissülő képi világ időről-időre design elemek cseréjét is érinti, az új portálmotor könnyen cserélhető, sablonszintű frontend megjelenítést alkalmazzon. A projekt indulásakor a közeljövőben elvárható funkcionális továbbfejlesztések még nem voltak ismertek, így a projekthez nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert volt célszerű hadrendbe állítani.

Technológia

A projekt kivitelezéséhez a WordPress tartalomkezelő rendszert javasoltuk. A fenti követelmények teljesülése mellett a WordPress portálmotor választása mellett komoly érv volt, hogy az ügyfelünknek olyan, nagy funkcionalitású portálmotorra volt szüksége, amely könnyen testre szabható az egyedi tartalmi típusok megvalósítására és a projekt – hasonló komplexitású oldalak fejlesztési idejével összehasonlítva – lényegesen gyorsabban élesíthető. A WordPress további fontos előnye, hogy nem „out of the box” funkciókkal modulárisan (plug-in fejlesztéssel) könnyen továbbfejleszthető, amire az oldal későbbi gondozása során szükség is volt.

Kialakítás

A portál tervezése az OANDER Media bevált metodikája szerint részletes drótváz-tervek kidolgozásával kezdődött. Az utazási iroda arculata kellő mozgásteret adott számos teljesen eltérő webdesign koncepció kipróbálására is, így grafikusaink webdesign koncepciók széles palettájával látták el ügyfelünket.

Cassiopeia Safari WordPress weboldal fejlesztés

A weboldalra a hagyományos tartalmi funkciók mellett egy összetett magazin szekció terveztünk, amely hetente több élménybeszámolóval frissül. A szerkesztőségi tartalmak videós anyagokkal is kiegészülnek, amelyeket egy külön videógalériában szereltünk ki. Az utazási iroda által szervezett búvárszafarik úticéljai egyedi megjelenésű, belső microsite-okat kaptak, ahol nemcsak gazdag képgalériákon, de interaktív túratérképeken is tájékozódhatunk az utak programjáról. Az érdeklődők egy virtuális túra segítségével bejárhatják az utazási iroda hajóinak fedélzetét, szállásait és különleges helyszíneit. Az érdeklődőket letölthető tematikus katalógustár és online foglalási lehetőség is segíti búvárszafarijuk megszervezésében.

Eredmények

A Red Sea Boats Holidays weboldala több hónapos gondos tervezést és fejlesztést követően 2012 nyarán indult el. Az utazási iroda munkatársai gyorsan megbarátkoztak a portálmotor adminisztrációs felületével és ma már rutinszerűen használják a tartalmak frissítésére. Ügyfelünk rövidesen megrendelte az oldal idegennyelvű változatának elkészítését és számos továbbfejlesztést is, amelyeket a WordPress sablonszinten fejleszthető frontend kialakításának köszönhetően gyorsan és költséghatékonyan tudtunk implementálni. A projekt végeredménye egy olyan moder weboldal lett, amelyről meggyőződésünk, hogy új sztenderdet állított fel a búvárszafarikat szervező utazási ügynökségek számára.