Minden, amit a modern CMS-ről tudni kell
Minden, amit a modern CMS-ről tudni kell
Aktuális

Minden, amit a modern CMS-ről tudni kell

Olvasási idő: 10 perc

Ma már az online tartalomgyártás – legyen szó blogról vagy hírportálról- egy sokkal komplexebb területté vált. Ez többek között a platformok széles skálájának köszönhető, ahol látogatóink a tartalmainkat olvassák. Mit kell tudnia egy modern CMS-nek, hogy alkalmazkodjon a 21. század tartalomfogyasztói szokásaihoz? Cikkünkből megtudhatjátok.

Az online jelen lévő vállalkozások számára rendkívül fontos az, hogy hogyan, és milyen tartalmakat publikálnak, legyen szó akár képekről, videókról, vagy szöveges tartalmakról. Ma már többféle felületen is közzé tehetünk tartalmakat, úgy mint egy weboldalon, mobil applikációban, okosóra értesítésében, asztali alkalmazásban vagy valamelyik social media platformon. Ezek közül a felületek közül érdemes, és bizonyos esetekben szükséges is lehet minél többet kiaknázni, ahhoz hogy valaki az online világban talpon tudjon maradni. A tartalom publikációhoz nélkülözhetetlen egy vagy több olyan rendszer, ahol azokat struktúráltan létre tudjuk hozni, illetve szerkeszteni és módosítani is tudjuk a jövőben.

Mi az a CMS?

A CMS kifejezés a Content Management System kezdőbetűiből áll össze. Ez egy olyan rendszert, illetve szoftvert takar, amivel egy általunk meghatározott tematika szerint, egy felhasználóbarát felületen keresztül tartalmat tudunk létrehozni.

Egy jó CMS segítségével a tartalmainkat rugalmasan struktúrálhatjuk. Létrehozhatunk akár blogbejegyzéseket, képgalériákat, bannereket, vagy feltölthetjük cégünk munkatársainak adatait is. Manapság rengeteg féle CMS közül választhatunk a saját üzleti igényeinknek megfelelően, azonban egyáltalán nem mindegy hogy melyiket választjuk. Érdemes olyan rendszer mellett letenni a voksunkat, amely a gyorsan változó online színtéren a jövőben is megállja majd a helyét, és hosszú távon képes kiszolgálni igényeinket, illetve a piaci igényeket is.

modern cms

Hagyományos CMS-ek

A CMS-ek egyáltalán nem újkeletű rendszerek, hiszen több évtizede használjuk már őket. A legismertebb a WordPress CMS, amely 2003 óta létezik és weboldalak millióinak a alapjait szolgáltatja a mai napig.

A WordPress, illetve a többi “régi nagy” CMS úgynevezett monolitikus felépítésű. A monolitikus CMS egy ‘minden az egyben megoldás’, amely lehetővé teszi a tartalom feltöltését, mentését, kezelését és közzétételét egy webhelyen. A webhelykezelésnek ez a hagyományos megközelítése mind a háttér-adminisztrátor, mind a frontend felhasználói élményt biztosítja, mindezt egyetlen kódbázisból. Ennek a felépítésnek a hátránya az, hogy a tartalmak kiszolgálása, és megjelenítése a frontend felületen meglehetősen kötött, technológiákat, illetve fejlesztési nyelveket illetően.

További probléma a hagyományos CMS-ek esetében, hogy a tartalmainkat így csak egy helyen tudjuk kiszolgálni, a rendszerhez szorosan kapcsolódó weboldalon, bár a reszponzivitásnak hála jól mutatnak mobilon és tableten is. Ez a mai ökoszisztémában azonban jelentős korlátozó tényező, hiszen – ahogy fentebb már beszéltünk róla- a tartalmaink sok esetben több platformot is kiszolgálnak. Ebből kifolyólag rugalmasan szeretnénk használni a weboldalon túl akár egy IOS-re vagy Android-ra épülő mobil applikációban, vagy egy asztali alkalmazásban is. A tartalmak szerkesztése szempontjából is megvannak ezeknek a CMS-eknek a korlátai, hiszen az admin felület és a tartalom menedzsment egy komplikált rendszer részét képezi, ami korlátozza a lehetőségeket.

Milyen egy modern CMS?

Az utóbbi években a piaci igényeknek megfelelően, sok új CMS látott napvilágot, amelyek jóval modernebb, rugalmasabb módon működnek a monolitikus felépítésű társaiknál. Ezek a CMS-ek úgynevezett headless módon működnek.

A headless CMS lényege, hogy kizárólag a tartalom menedzsmenttel foglalkozik. Nem rendelkezik kötött frontend réteggel, hanem egyszerűen kiszolgálja a tartalmakat úgynevezett API végpontokon keresztül. Ennek köszönhetően azt jól struktúrált, könnyedén manipulálható formában el lehet érni bármilyen weboldalról, vagy mobil applikációból javascript vagy más programozói nyelv segítségével. Így gyakorlatilag bármilyen modern technológiát használhatunk a weboldalunk vagy applikációnk felépítéséhez, és ezt a jövőben rugalmasan változtathatjuk is, ahogy egyre okosabb és modernebb nyelvek és technológiák születnek.

headless cms

Mivel a frontend (a weboldal felülete) és a backend (tartalom, adatbázis) egymástól elkülönülten működik. Így lehetőség van arra is, hogy ezeket külön szerverről futtassuk akár modern felhő alapú szolgáltatások segítségével. Ennek köszönhetően a frontend felület üzemeltetése jóval kevésbé erőforrás igényes lehet, ami a weboldal performanciáját jelentősen javíthatja.

Ezek a CMS-ek kizárólag a tartalommal foglalkoznak és nem kapcsolódik hozzájuk egy teljes weboldal felépítéséhez szükséges összetett logika. Ezáltal a tartalmat is általában jóval rugalmasabban, kötöttségektől mentesen építhetjük fel a segítségükkel. Olyan tartalom struktúrákat alkothatunk, amely teljes egészében megfelel igényeinknek, kompromisszumok nélkül.

Tartalommenedzsment korlátok nélkül

Ahogy fentebb már beszéltünk róla, a modern headless szemléletű CMS-ek esetében a tartalom struktúra felépítése jóval rugalmasabb mint egy hagyományos monolitikus felépítésű társánál. Vegyük például a WordPress példáját. A WordPress eredetileg blogok készítésére született, tehát tartalom szerkesztés szempontjából alap esetben klasszikus blogbejegyzések létrehozására van felkészítve. Ahhoz hogy például termékeket tudjunk megjeleníteni, bővítményekre, illetve sok esetben jelentős fejlesztésre van szükség.

A modern CMS-ek esetében ez nincs így. Ezeknél a rendszereknél a legalapvetőbb építőkockáktól kezdődően a szerkesztő határozhatja meg, hogy a tartalom hogyan, milyen struktúrában épüljön fel, és az egyes tartalomtípusok milyen elemekből álljanak (például: egy blogbejegyzés elemei: cím, lead, dátum, szerző, szöveg, kép, videó, lista, galéria, stb.). Olyan ez, mintha egy repülőgép modellt hasonlítanánk össze egy Lego repülővel. A repülőgép modellt egyféleképpen lehet összerakni és jelentősen be van határolva hogy mi lehet belőle, viszont egy Lego repülő alkotóelemeiből egészen egyedi struktúrákat is könnyedén építhetünk.

modern cms

Akkor le kell cserélnem a régi CMS-emet?

A monolitikus felépítésű CMS-ek is igyekeznek tartani a lépést a modern igényekkel, így sok esetben már ezek is rendelkeznek annak lehetőségével, hogy headless módon használjuk őket. Többek között a WordPress esetében is így van ez. Az alapból headless módon működő, erre a koncepcióra tervezett CMS-ekhez képest, a WordPress headless használata kissé körülményesebb, ugyanis bővítményeket kell telepíteni ahhoz, hogy minden tartalmat el tudjunk érni. Ettől függetlenül bizonyos esetekben ez is egy jól használható megoldás lehet. A WordPress bővítményeinek sokasága lehetővé teszi azt is, hogy komplexebb és egyedibb tartalom struktúrákat rakjunk össze. Azonban itt is elmondható az, hogy bizonyos modern cms-ek nagyobb szabadságot biztosítanak ezen a téren, illetve könnyebben megvalósítható bennük egy teljesen egyedi szerkezet.

Összesítve tehát, ha valaki bizonyos előnyökből kifolyólag például a WordPress rendszerhez ragaszkodik, akkor ennek esetében is megoldható már a modernebb szemléletű használat.

Néhány CMS rövid bemutatása

Alább felsorolunk néhány CMS lehetőséget, melyek mind jó választások lehetnek bizonyos igények esetén, és röviden bemutatjuk őket.

Hygraph

2016 óta van a piacon, Németországban hozták létre.
Modern, felhő alapú headless CMS, mely kifejezetten GraphQL API-n keresztül működik ahogy ez a nevéből is kiderül. A GraphQL API egy olyan megoldás, amely fejlesztők számára rendkívül praktikus módon teszi elérhetővé az adatokat. Az adatok a megfelelő biztonsági kereteken belül bárhonnan lekérhetőek és megjeleníthetőek, bármennyi felületen egyszerre. Az adminisztrációs felülete felhasználóbarát, és teljesen rugalmasan tudjuk tartalmainkat létrehozni bármilyen struktúrában.

Storyblok

Osztrák fejlesztésű CMS, amely 2015 óta van a piacon.
Teljes egészében headless módon működő modern rendszer. Nagyobb komplexebb portálok készítéséhez kifejezetten jó választás lehet. A tartalmak publikálási módja nagyon kidolgozott az adminisztrációs felületen, kifejezetten támogatja a nagyobb csapatokban dolgozó tartalom gyártókat. Rendelkezik vizuális szerkesztő felülettel is, ezzel is támogatja a könyebb felhasználói élményt és a tartalomgyártást.

WordPress

Az egyik legrégebbi CMS, 2003 óta létezik. Angol és amerikai fejlesztők alapították.
Jelenleg a legelterjedtebb tartalommenedzsment rendszer, számos nagyvállalat is használja. Alapvetően monolitikus felépítésű, de lehetőséget kínál a headless használatra is. Kifejezett előnye, hogy mivel régóta működik, és rengeteg fejlesztő foglalkozik vele, így funkcionalitása jól bővíthető a számtalan elérhető bővítménynek köszönhetően.

Konklúzió

Az online világ napjainkban folyamatosan változik, nap mint nap születnek új technológiák a webfejlesztés világában, amihez a tartalommenedzsmentnek is alkalmazkodnia kell. Egyre fontosabbá válik az is, hogy az online világban érvényesülni kívánó vállalkozások minél több felületen jelen legyenek, és minél több platformon keresztül tudják kínálni szolgáltatásaikat, termékeiket, illetve közzétenni tartalmaikat. Fontos azt is megjegyezni, hogy az igények vállalkozásonként igen eltérőek lehetnek. Nem feltétlenül tudja mindenki kiaknázni egy headless CMS előnyeit, mindenesetre CMS választás előtt állva érdemes lehet ezeket az előnyöket is figyelembe venni, és átgondolni, hogy mennyire támogatnák jövőbeli igényeinket, céljainkat.

Palatinus ZoliA cikk szerzője
Palatinus Zoltán (OANDER business analyst)