Így állítsd be helyesen a SimplePay fizetési módot webáruházadban
Így állítsd be helyesen a SimplePay fizetési módot webáruházadban
Webáruház

Így állítsd be helyesen a SimplePay fizetési módot webáruházadban

Olvasási idő: 5 perc

A SimplePay Magyarország egyik legnépszerűbb online bankkártyás fizetési rendszere. Ez részben a vásárlók bizalmának köszönhető, a kereskedők pedig a gördülékeny és egyszerű integrációnak örülnek. Azonban a SimplePay esetén is van néhány buktató, amire érdemes figyelni.

Röviden a következőképpen történik SimplePay regisztráció és a fizetési mód aktiválása

  • Első körben egy indikatív ajánlatot kell bekérnünk a SimplePay megoldásról, hogy elindíthassuk a szerződési folyamatokat. Be kell küldeni a szerződéskötéshez dokumentumokat.
  • Az adatok bevizsgálása után megkapjuk a szerződést, melynek aláírásával jutunk hozzá a fizetési mód technikai dokumentációjához és kapjuk meg a SimplePay teszt, azaz Sandbox fiókot.
  • Az adatokat átadva a fejlesztő cégnek lehet elkezdeni a fizetési mód implementálását és tesztelését.
    Mielőtt kiélesítenénk webáruházunkat, a SimplePay részéről minden élesítés előtt álló webáruház tesztelésen esik át. Tehát amint kész az oldalunk kérnünk kell egy végső ellenőrzést.
  • Ha a fizetési megoldás kapcsán a technikai tesztek rendben lezajlanak és nem találnak az oldalon hibát, akkor történik meg az éles fiók aktiválása.
  • Az éles fizetési információk beállítása és a webshop élesítése után mindenképpen teszteljük a SimplePay fizetési módot még egyszer (ha nem akarunk teljes áron terméket rendelni, akkor hozzunk létre egy 1 forintos teszt terméket az ellenőrzés idejére!). Ne csak a webáruház frontend és admin felületén ellenőrizzük a fizetés végeredményét, lépjünk be a SimplePay admin fiókunkba és ott is nézzük át a beérkező adatokat!
    Részletesebb, a kereskedőknek szóló leírás a SimplePay oldalán található.

FONTOS:

  • A SimplePay az OTP Mobil Kft. által fejlesztett és működtetett fizetési rendszer, tehát nincs köze az OTP Bankhoz, nem kell a banknál számlát nyitnunk a fizetési mód igényléséhez!
  • Az élesítés előfeltétele az aláírt SimplePay szerződés.
  • A szerződéskötést minden esetben a kereskedőnek kell kezdeményezi, a fejlesztő cég nem tud eljárni helyette.
  • A technikai tesztelés, egy esetleges hibajavítási kör és az éles fiók létrehozása miatt ügyeljünk arra, hogy a webáruház tervezett élesítése előtt másfél-két héttel igényeljük a tesztet a SimplePay-től.

A SimplePay beállítása

Hogy melyek azok a buktatók, amiket a cikk elején is említettünk? A SimplePay ügyfélszolgálat a Sandbox információk átadásakor egy hosszú dokumentumban sorolja fel, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a webáruháznak. Sokan itt tévednek, hogy figyelmen kívül hagyják ezeket a megfeleltetéseket, így garantált, hogy a webshop nem megy át az élesítés előtti teszten.

SimplePay fizetési mód webáruház

A SimplePay tesztelés kritériumai*

  • A SimplePay modul telepítése és a Sandbox mód admin beállítása mellett a következő tényezőkre kell figyelni mielőtt elküldjük a SimplePay felé tesztelésre a webáruházunkat:
  • A láblécben fel kell tüntetni a SimplePay logókat. A SimplePay logók közül a kártyatársaságok logóival ellátott verziót kell használni, melyet tartalmaz a SimplePay által kiküldött dokumentum csomag.
  • A láblécben linkelni kell a SimplePay fizetési tájékoztatóját.
  • A pénztárban fel kell tüntetni a SimplePay logót. Bár a dokumentáció azt írja, hogy a kártyatársaságok “összevont” logóját elég csak egy helyen használni az oldalon (mondjuk a láblécben), érdemes a pénztárban is ezt megjeleníteni.
  • A logónak egyben linkelnie is kell a fizetési tájékoztatóra, melyet a kapott dokumentum tartalmaz több nyelven is.
  • A pénztárban a rendelés leadása előtt LINKELT adatvédelmi és általános szerződési feltételek checkbox megjelenítése nélkülözhetetlen.
  • A pénztárban a fizetés elindítása előtt meg kell jeleníteni és el kell fogadtatni a vásárlóval az adattovábbítási nyilatkozatot. Erre azért van szükség, mivel a kereskedő harmadik félnek adja át a megrendelési/vásárlói adatokat.
  • A nyilatkozat elhelyezésére több lehetőség is van:
    1. a fizetésnél közvetlenül megjelenítve
    2. az oldal saját Általános Szerződési Feltételeiben
    3. az oldal saját Adattovábbítási nyilatkozatában
  • Az elfogadás történhet checkbox segítségével, vagy a tranzakció indításánál egyértelműen jelezve, hogy a fizetést elindítva egyben elfogadja a nyilatkozatot. (Az adattovábbítási nyilatkozat szövegezését a kapott dokumentum tartalmazza.)
  • A különböző tranzakciós esetek után (sikeres, sikertelen vásárlás, stb.), ellenőriznünk kell a webáruház felületén megjelenő információk helyességét. Fontos, hogy egyértelmű információkat továbbítsunk a felhasználók felé, illetve hogy a tranzakció azonosító megjelenjen a webshop rendelés köszönő felületén is.

*A legfrissebb információkat minden esetben a bank által aktuálisan kiküldött dokumentum tartalmazza!

Ha mindezeken a lépéseken végigmegyünk és megtesszük a fent javasolt beállításokat, akkor a teszt pár napon belül sikeresen megtörténik és élesíthetjük is a webáruházunkat.