A nyílt forráskód előnyeiről dióhéjban
A nyílt forráskód előnyeiről dióhéjban
Webáruház

A nyílt forráskód előnyeiről dióhéjban

Olvasási idő: 7 perc

A Magento kapcsán sokszor elmondjuk, hogy jelenleg a világ vezető nyílt forráskódú webáruház motorja rendkívül gazdag webshop funkcionalitással. De mit is jelent pontosan a nyílt forráskód és miért jó ez nekünk, webáruház tulajdonosoknak? Röviden elmagyarázzuk.

A nyílt forráskód jelentése

A nyílt forráskód (open source) azt jelenti, hogy ezek a szoftverek szabadon használhatóak, másolhatóak, terjeszthetőek, tanulmányozhatóak és módosíthatóak. Jelentőségük az informatikában egyre nagyobb, az internetet valósággal a nyílt forráskódú szoftverek hajtják. Ilyen technológiák például az Apache webszerver alkalmazás, a mySQL adatbáziskezelő, a népszerű WordPress és Drupal tartalomkezelő rendszerek, de még a PHP programnyelv is. Nyílt forráskódú az Android operációs rendszer és a Google Chrome böngésző is. Valójában mi magunk is nyílt forráskódú termékek egész hadát használjuk nap mint nap.

Gyakori félreértés, hogy a nyílt forráskódú szoftverek ingyenesek is. Ezen tévhit oka, hogy az open source-t sokan keverik a szabad szoftverek (free source) fogalmával. A nyílt forráskódú szoftvereket is lehet profitorientált céllal fejleszteni, felhasználni, esetleg előfizetési konstrukcióban kínálni. Így például a Magento is rendelkezik ingyenes és éves licensz díjhoz kötött szoftverváltozattal (Adobe Commerce).

Költséghatékonyság

A nyílt forráskódú technológiák használatának egyik egyértelmű előnye a költséghatékonyság. Ha széles körben elterjedt, világszinten bizonyított és komoly fejlesztői támogatottságnak örvendő keretrendszerre építjük a projektünket, akkor a pénzünket elsősorban a felhasználói élmény megtervezésére, az azt szolgáló frontend kialakításra és az egyedi funkciók fejlesztésére költhetjük ahelyett, hogy már kész tartalomkezelő vagy e-commerce technológiákat építenénk fel a semmiből. Ez nagy versenyelőny, ugyanis egy Magento-hoz mérhető műszaki komplexitással és funkcionális arzenállal rendelkező webshop motort egyedi megoldással csak több tíz millió forintos költségen tudnánk kifejleszteni.

Szállítófüggetlenség

Az open source további nagy előnye a szállítófüggetlenség. Nyílt forráskódra épített szoftvertermékek későbbi továbbvitele nincsen az azt szállító fejlesztőcéghez kötve, azaz a Magento esetében például az ügyfél valóban tulajdonosa az elkészülő webáruháznak. Ezzel ellentétben azok a cégek, amelyek saját maguk által fejlesztett alaprendszerrel dolgoznak, jellemzően nem adnak hozzáférést a forráskódhoz. Rendszerük egy jogilag korlátozott, féltve őrzött szellemi termék, amihez más nem nyúlhat.

Abban az esetben, ha zárt forráskódú szoftvert vezetünk be, az elkészülő portál jogait csak korlátozottan birtokoljuk, és hacsak a szerződésünk erre nem tér ki, valójában egy felhasználói jogot kapunk a termékre. Ilyen esetekben a szoftvert használhatjuk ugyan, ám továbbfejlesztése a fejlesztőhöz kötött. Ez alól kivételt jelent, ha fejlesztett szoftver implementációs szerződése átruház minden tulajdonjogot a megrendelőre. Ebben az esetben megbízásos viszonyban szállított egyedi fejlesztésről van szó, ám a fejlesztőcégtől a szerzői jogok még ekkor sem elidegeníthetők.

Az olyan open source keretrendszerekre épülő portálok esetében, mint amilyenek a Magento webáruházak, ilyesmiről nincsen szó. A fejlesztőcégnek nem kell a megrendelőre átruháznia az alapszoftver tulajdonjogait, hiszen közösségi szoftvertermékről lévén szó maga sem birtokolja azokat, vagyis nincsen mit átruházni.

Szabad továbbfejleszthetőség

Könnyen beláthatjuk, hogy zárt programok használatával (például dobozos webáruházak vagy egyedi fejlesztések) hosszú távon bekorlátozzuk magunkat. Ez persze egy tökéletes termék esetén nem lenne gond, de egy dinamikus piacon, ahol állandó és gyors változás jellemzi a technológiát, ez inkább kötöttség, mint előny. Mi több, ha a cég nem fejleszt kellő intenzitással (márpedig több ezer fejlesztő tudását ötvöző open source rendszerekkel nehéz felvenni a versenyt, főleg egy olyan kis piacon, mint Magyarország), akkor ezekkel a technológiákkal megrekedhetünk. Arra kényszerülünk, hogy az üzleti prioritások helyett, a jogtulajdonos fejlesztőcég prioritásai mentén fejlesszünk.

Modul piactér (Magento Marketplace)

A nyílt forráskód teremti meg annak a lehetőségét is, hogy a Magento képességei kiegészíthetők olyan modulokkal, amiket nem a keretrendszer eredeti gyártója, hanem más fejlesztőcégek alkottak meg. A nyílt forráskódú szoftverek üzleti modelljét igen gyakran a piactér jellegben találjuk: azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak a forráskódhoz, megnyitják a lehetőséget mások számára, hogy fizetős kiegészítéseket szállítsanak hozzájuk.

Ezek a kiegészítők igen széles skálán mozognak és elérhetők a Magento Marketplace piactérről. A Magento open-source jellegének és világszintű fejlesztői közösségének köszönhetően olyan mennyiségű és minőségű kiegészítő modulok kapcsolhatók hozzá, amilyenek fejlesztésére egyetlen hazai fejlesztőcég sem lenne egymagában képes. A nyílt forráskód teremti meg annak a lehetőségét, hogy egy keretrendszernek jelentős fejlesztői piaca lehet.

Ha már webshopot indítunk…

A vezető gyártói megoldások közül egy jó belépő rendszer az Adobe Magento, mely az Adobe nyílt-forráskódú webshop megoldása. Forráskódjának alapja megegyezik az Adobe Commerce nagyvállalati megoldással, ami viszont már zártabb, licencdíj ellenében elérhető platform, kifejezetten specifikus funkciókészlettel és gyártói támogatással.

Tapasztalatunk, ha már bérelhető szoftverben gondolkodunk, érdemes a skálázhatóságot és távlati céljainkat szem előtt tartani. A folyamatos evolúciót erősen korlátozza egy, a pillanatnyi igényeinknek megfelelő, szerényebb tudással rendelkező weboldal, ezért azt tanácsoljuk, hogy gondolkodjunk nagyban és válasszunk egy hosszabb távon is minket kiszolgálni tudó felületet!

Végszó

Összefoglalva tehát, ha a nyílt forráskódú platform mellett döntünk, azt fejlesztői partner segítségével saját igényeinkre szabhatjuk, kedvünkre továbbejleszthetjük. Hatalmas előnye a költséghatékonyság és a függetlenség, a weboldalunk tényleg a miénk, nem vagyunk röghöz kötve.

A webáruház motorok közötti különbségekkel bővebben a Gyártói webáruházmotorok és bérelhető webáruházak összehasonlítása cikkünkben foglalkoztunk.