A Magento terméktípusai
A Magento terméktípusai
Magento

A Magento terméktípusai

Olvasási idő: 4 perc

Azoknak, akik újonnan találkoznak a Magentoval mindig meglepetés, hogy mennyiféle terméktípust tartalmaz a rendszer. Sokan azonban a rendszeres felhasználók közül sincsenek pontosan tisztában azzal, hogy a Magento különböző terméktípusai pontosan mit is takarnak, ezt szeretnénk most tisztába tenni.

A Magentóban összesen hatféle terméktípust különböztetünk meg, ezek az alábbiak:

  • Simple Product
  • Configurable Product
  • Bundle Product
  • Virtual Product
  • Grouped Product
  • Downloadable product

Simple Product

A Magento-ban az esetek jelentős részében simple termékekből van a legtöbb, ez a legáltalánosabb terméktípus a webáruházunkban. Olyan egyedi termékek, amelyek nem rendelkeznek olyan változatos tulajdonságokkal, amelyekről a vásárlás során önmagukban megjelenve dönteni kell. A simple productok tulajdonképpen az egyszerű alaptermékek és ők a kiindulópontjai a configurable és bundle productoknak is. Egy simple product jelent egy számlázható tételt, vagyis egy konkrét típusú terméket (pl. 43-as méretű szürke férfi sportcipő).

Configurable Product

Olyan termék, amelynek különböző, előre jól definiálható jellemzőiből (pl: szín, méret, űrtartalom, stb.) választani kell a vásárlási folyamat során. A configurable productok simple productok gyűjteményei, melyek egy vagy több attribútum szerint csoportosítva egyetlen termékoldalra gyűjtenek össze egy attribute setbe tartozó több, logikailag szorosan összetartozó terméket. Vagyis a configurable productok egyfajta gyűjtőtermékek, amelyek különböző simple product-okat jelenítenek meg egy közös termékoldalon. A legegyszerűbb példa ezekre pl. egy „színválasztós” termék (a color attribútum szerint csoportosítva), vagy egy olyan élelmiszeripari termék, ami több kiszerelésben kapható (a kiszerelés attribútum szerint csoportosítva). A configurable productok az attribute setjüktől függően ugyanúgy rendelkeznek a legtöbb attribútummal akárcsak a simple productok, néhány eltéréssel: pl. sima color attribútumuk nincs, hiszen nem értelmezhető, van viszont color_configurable attribútumuk.

Bundle Product

Olyan termék, amelynél a vevő választja meg mely rész termékekből álljon össze a végleges termék. A bundle productok is simple productok gyűjteményei, itt azonban nem egy konkrét terméket választhat ki a felhasználó a termékoldalon, hanem testreszabhatja a termékét. Ilyen lehet például egy számítógép, ahol az alaptermék maga a számítógép, a bundle option simple productok pedig az egyes választható bővítések (pl. erősebb processzor, több RAM, stb.)

Grouped Product

Olyan termék, amelyet több egyedülálló termék alkotja. Csoportos termék állhat egy adott termék különböző variációjából (pl. különböző hosszúságú jóga hevederek), vagy felhasználás módját tekintve kapcsolódó termékekből (pl. evőeszközök). A bundle producttal ellentétben a grouped product esetében nincs kötelezően kiválasztandó elem vagy alaptermék, csupán lehetőséget adunk a vásárlóknak, hogy könnyebben és gyorsabban vásárolják meg a kívánt termékeket.

Downloadable product

Olyan termék, amely fizikailag nem, csak jellemzően digitálisan létezik. Ilyen lehet például videó, zene, valamilyen szoftver, esetleg licensz kulcs vagy e-könyv. A felhasználó a fiókjából töltheti le a megvásárolt terméket, melynek letöltési számát, illetve megjelenésének időtartamát is konfigurálhatjuk.

Virtual Product

Olyan termék, amely nem kézzelfogható és le sem tölthető. Mindenben megegyezik egy simple producttal, azonban nincs mögötte fizikai dobozos termék, vagyis nincs készletértéke – tipikusan a biztosítások, oktatási termékek, előfizetési díjak lehetnek virtual productként megjelenítve.