DPD integrációs modul Magento 2-höz

Magento 2
Az OANDER által fejlesztett modullal Magento 2 webáruházát integrálhatja az egyik legnépszerűbb hazai futárszolgálat, a DPD rendszerével. Termékünk webservice alapú kapcsolatot valósít meg a DPD-vel és lehetőséget biztosít futárszolgálatos és csomagpontos szállítási mód beépítésére.

Bemutatás

A Magento 2-höz készített OANDER DPD modul egy viszonylag komplex funkcionalitást hajt végre egyetlen modul formájában. A modul fő célja, hogy lehetővé tegye a DPD rendszerével való kapcsolódást új szállítási módokon keresztül, illetve, hogy azok paramétereit a webáruház adminisztrátorai könnyedén és kényelmesen kezelni tudják. A modul természetesen más Magento szállítási módokkal is együtt használható.

A modul működése

A modul feltepelítését és bekapcsolását követően létrehoz a Magento 2 webáruházban egy DPD futárszolgálat és DPD csomagpontos átvételi szállítási lehetőséget, amelyek webservice kapcsolaton keresztül integrálódnak a DPD rendszerével. Termékünk a csomagpontok pontos listáját bizonyos időközönként lekéri a DPD-től, illetve ezek manuálisan is frissíthetők. Ahhoz, hogy a modul ütemezetten frissítse az csomagátvevő helyek listáját, a Magento-ban be kell kapcsolni a cron folyamatokat.

A modul segítségével a DPD-nek beküldhetők a rendelés adatai, amely legenerálja futárszolgálat a csomagra ragasztandó label-t, illetve a rendeléshez kapcsolódóan letárolja a csomagszámot is, amelyet ezután a Magento ki tud küldeni értesítésként a felhasználónak. A szállítási költségek a pénztárban a felhasználó rendelési értéke alapján kerülnek meghatározásra, ezeket a webshop adminisztrátora külön admin panelben tudja beállítani.

Főbb admin műveletek

Rendelés beérkezését követően az adott rendelésnél a webshop adminisztrátora először egy „Send to DPD” gombot lát a rendelés részletező oldalán. Ennek megnyomásakor a modul átadja a DPD-nek a rendelés adatait, ahol legenerálódik a label, a Magento 2 webáruház pedig visszakapja a csomagszámot. Ezt a rendelés admin felületén egy külön információs fülön tároljuk el.

A szállítás megtörténtekor egy újabb admin gomb megnyomásával a Magento webáruház kigenerálja a vásárló számára az értesítő e-mail-t, tájékoztatva a felhasználót, hogy a termék úton van. Ezen rendszerüzenetbe belekerül a DPD csomagszám is.

A modulban lehetőség van arra is, hogy ezen két folyamat (vagyis a DPD csomagszám generálása és a szállítás kezdete) ne külön-külön, hanem egy lépésben történjen. A modul konfigurációs beállításaiban lehet szabályozni, hogy legyen-e külön bontva a két folyamat vagy sem.

Szállítási költség intervallumos beállítása

A modul lehetővé teszi azt is, hogy a két szállítási mód (futárszolgálat és csomagpontos átvétel) esetén meghatározzuk, pontosan miként kalkulálja webáruházunk a szállítási költséget. Ehhez egy konfigurációs panel áll rendelkezésre, ahol a webshop tulajdonosa szabadon tud kosárösszeg tartományokat beállítani, azokhoz pedig szállítási díjakat rendelni. A modul figyeli a kosár összegét, és a beállított paraméterek alapján kalkulálja, illetve folyamatosan frissíti a pénztárban a szállítási költséget, vagyis így lehetővé válik, hogy különböző vásárlási értéktartományok mellett más-más legyen a szállítási költség.