Magento verzióváltás egy kisvállalkozó szemszögéből – interjú Panyi Zsuzsival
Magento verzióváltás egy kisvállalkozó szemszögéből – interjú Panyi Zsuzsival
Magento

Magento verzióváltás egy kisvállalkozó szemszögéből – interjú Panyi Zsuzsival

Olvasási idő: 5 perc

2020 júniusában megszűnik a Magento 1 támogatása, a biztonsági- és technikai frissítések, javítások, illetve új modulok, kiegészítések már csak a Magento 2-n lesznek elérhetőek. Ennek kapcsán két ügyfelünket kértük fel, hogy meséljék el tapasztalataikat az átállással kapcsolatosan, a panyizsuzsi.hu megálmodóját, magát Panyi Zsuzsit, illetve az alinda.hu online nagyvállalati kereskedés fejlesztésekért- és marketingért felelős partnerét, Dobozi Balázst.

A Magento 2-es rendszerre való váltásról bővebb információt találsz az OANDER Magento 2 migrálás oldalán. 

Cikksorozatunk első részében egyik legrégebbi partnerünk, Panyi Zsuzsi mesél a Magento 1-ről 2-es rendszerre való átállásról.

A Dobozi Balázzsal (alinda.hu) készített interjút ITT éritek el. A Magento 1-2 váltásról írt teljes cikkünket pedig ITT olvashatjátok el. 

OANDER: Mikor jött el az a pont a vállalkozásod életében, amikor úgy határoztál, le kell váltanod az akkori rendszeredet?

Panyi Zsuzsi: Akkor kerültem az OANDER-hez, amikor rájöttem, hogy az én Magento 1-es webshopomat nem egy profi fejlesztette és elég sok csontváz dőlt ki a szekrényből. A webáruházamat az alapoktól rendbe kellett rakni. Elkezdtünk közösen dolgozni rajta, a nagyobb léptékű, fontosabb feladatokat megcsináltuk, de tudtuk, hogy abszolút nincs rendben. Ekkoriban jelent meg a Magento 2, ezért az OANDER ajánlotta, hogy ne a régi weboldalt toldozgassuk, hanem inkább menjünk át Magento 2 platformra, hosszútávon úgyis jobb lesz. Talán az OANDER-nek az első Magento 2-es projektje a panyizsuzsi webshop volt.

OANDER: Mit jelentett a panyizsuzsi.hu életében a frissítés?

Panyi Zsuzsi: Tulajdonképpen a Magento 1 és a Magento 2 közötti váltás az nem egy sima frissítés, hanem az átállás során teljesen újrahúztuk a webáruházat. Mivel a régi és az új webshop is Magento alapon futott ezért a legnagyobb előny az volt, hogy könnyedén migrálni tudtuk az összes adatot. A vásárlói információktól kezdve a termékadatokig mindent át tudtunk vinni a régi rendszerből az újba. Ez azért nagyon fontos, mert ha valaki régebb óta dolgozik az e-kereskedelemben, nyilvánvaló, hogy szeretné az adatait visszamenőleg is látni.

OANDER: Hogyan élted meg a verzió váltást, mekkora feladatot jelentett?

Panyi Zsuzsi: Ez egy nagyon nagy munka, nagyjából úgy kell elképzelni, mintha az ember egy teljesen új webshopot hozna létre. Ez fejlesztői oldalon is így van, de megrendelői oldalról is érdemes az egész webáruház felépítését újragondolni és az éppen aktuális marketing trendeknek megfelelően kialakítani.

Panyi Zsuzsi
OANDER: Mit jelent számodra a két verzió közötti különbség?

Panyi Zsuzsi: Nekem alapvetően azt, hogy rendesen működik és rendesen tudom használni. Ha az ember szeretné mindig a legújabb marketing technológiákat beépíteni a saját webáruházába, akkor mindenképpen lépést kell tartania a verziófrissítésekkel, hiszen egy idő után a régi verziókra ezek a frissítések már nem fognak megjelenni, az új modulok már nem lesznek elérhetőek, vagy nem jól fognak működni.

Magento 1 vagy Magento 2
OANDER: Hogy látod visszatekintve, örülsz, hogy meglépted a Magento 1-ről a Magento 2-re váltást?

Panyi Zsuzsi: Abszolút örülök neki és teljesen jól is működik. Én azért egy viszonylag kisvállalkozás vagyok, ami nem feltétlenül igényel egy Magento platformot, viszont egy bérelhető webáruházzal szemben óriási nagy flexibilitása van, aminek természetesen költségei is vannak, de ez a kettő együtt jár. Tökéletes példa a rendszer rugalmasságára az egyik termékem, a páratlan páros fülbevaló szett. Ez azt jelenti, hogy akkor kapsz kedvezményt, hogyha 3, 5 vagy 7 fülbevalót rendelsz, különböző színűeket és különböző formájúakat. Ehhez készült egy speciális fejlesztés, aminek segítségével admin oldalon be tudom állítani, hogy a lehetőségek közül hányat választhat a felhasználó és amikor elfogyott a lehetőségek száma, akkor már nem választhat többet. Ez egy nagyon kedvelt termék a panyizsuzsi webáruházban és az OANDER technológiailag remekül megoldotta ezt a kérdést. Ez egy olyan egyedi fejlesztés volt, amire más webáruház nem biztos, hogy képes, de a Magentoban ezt szuperül meg lehetett oldani.

2016 novemberében indult el a megújult panyizsuzsi üvegékszer webáruház, amelyet csapatunk tervezett és fejlesztett Magento 2 alapokon. A reszponzív webshop játékos, mozgalmas, mégis könnyen áttekinthető felhasználói élményt kapott, backend oldalon pedig több mint 20 egyedi fejlesztésű modul egészíti ki a Magento 2 funkcionalitását.

Látogassatok el a panyizsuzsi.hu-ra, illetve kövessétek a márkát a Facebookon, az Instagramon is és csatlakozzatok Zsuzsi #legyetekkedvesek közösségi kampányához, melynek keretén belül a hazai iparművész és kézműves női kisvállalkozókat támogathatjuk.